• Choose:
Inge van Mill © Mark Prins
Foto: Mark Prins
'A photo taken from the heart is meaningful.'

About

Inge van Mill

Inge van Mill (1976) is zestien jaar actief als professioneel fotograaf. Zij creëert eigen documentaire / kunst-projecten en daarnaast werkt ze voor toonaangevende opdrachtgevers. Kenmerkend voor haar stijl is dat vorm, inhoud en emotie zo samenvallen dat er een intrigerende en levendige gelaagdheid ontstaat. Haar werk vertaalt zich in fotografische beelden, interviews en videowerken.

Van Mill maakte kennis met fotografie op Sint Lucas in Boxtel, opleiding voor reclame- en presentatietechnieken, waar zij in 1998 afstudeerde. Daarna vervolgde ze haar studie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag, richting fotografie, waar zij in 2002 afstudeerde met een reportage over Karim, een 14-jarige jongen van Marokkaans-Nederlandse komaf, hij groeide op in de Schilderswijk. Met deze serie won Van Mill de 2e prijs binnenland documentair bij de Zilveren Camera. Haar werk is inmiddels vijf keer bekroond bij de de Zilveren Camera, de fotojournalistieke prijs van Nederland. Daarnaast wordt haar documentaire werk als haar kunst tentoongesteld en in oplages verkocht.

Het belang van fotojournalistiek volgens Van Mill: ‘Een belangrijke voorwaarden voor een goed werkende democratie is de maatschappij te informeren. Professionele journalisten en fotojournalisten dienen te handelen met een kritische blik en vanuit onafhankelijkheid en waarheidsvinding, hierdoor wordt fake-news en propaganda tegengegaan. De fotojournalist communiceert door middel van beeld het verhaal, een beeld is onuitwisbaar en toont de weergave van dat moment, wat in tekst alleen niet te vangen is.’

Met haar journalistieke en artistieke oog observeert en reflecteert Van Mill de maatschappij. Thema’s die terugkomen in haar werk omvatten maatschappelijke en culturele onderwerpen, onder andere kwetsbaren in de samenleving, integratie, verdeeldheid en ongelijkheid, en daarnaast de schoonheid van het alledaagse. Hierbij komen kwetsbaarheid als kracht samen in haar werk. In haar projecten verdiept zij zich in de belevingswereld van de betrokkenen. Voor Van Mill is het belangrijk om de werkelijkheid te benaderen en de gevoelswereld weer te geven.

Door vooruit te denken en situaties aan te voelen streeft Van Mill er naar dat ‘ene’ ogenblik voor altijd in beeld te vangen.

English text

Inge van Mill (1976, the Netherlands) has been working as a professional photographer for sixteen years. She creates her own photo art and documentary projects. Furthermore she makes portraits, journalistic photos and documentary photo-reports for leading clients. Her distinctive style is that form, content and emotions coincide, there arises an unique and intriguing layering, you feel an aliveness in her photos.

She discovered photography at Sint Lucas in Boxtel and continued her study at the Royal Academy of Art in The Hague (KABK), were she graduated Photography in 2002. She works as an independent photographer since then. Her work has received various prices, among others different categories of the Dutch professional photojournalism awards: ‘Zilveren Camera’. Furthermore her artistic work is displayed at several exhibitions and sold in editions.

With an eye for journalism and art she observes and reflects on society. Reoccurring themes in van Mill’s work are social issues, involving those who are vulnerable, issues of integration, conflict and inequality combined with the beauty of the ordinary. In her work vulnerability as strength assemble. She explores the experiences and perceptions of those involved. For her it is important to approach the reality and the emotional world.

By thinking ahead and tuning in, van Mill aims to capture that ‘one’ fleeting moment.